Dit aten we 100 jaar geleden in een restaurant

Geplaatst op zaterdag 01 april 2023 @ 17:38 , 93 keer bekeken

Dit aten we 100 jaar geleden in een restaurant

Je zou bijna denken dat een restaurantbezoek altijd vanzelfsprekend is geweest. Maar lange tijd was het een heel speciaal uitje. Wat stond er vroeger op het menu?

 

Uit eten gaan is iets bijzonders. Maar toen er nog veel minder restaurants waren en mensen minder te besteden hadden, was het helemaal een speciaal uitje. Om een idee te krijgen van wat je een eeuw geleden kreeg aangeboden als je uit eten ging, bekeken we advertenties van restaurants uit de jaren twintig en dertig. We namen de woorden in de oude spelling over, zodat je lekker in de sfeer van toen komt. Lees mee in zes menukaarten van honderd jaar geleden!

Jonge groenten

Waar? Grand-Café Restaurant Coomans, Rotterdam

Wanneer? September 1922

Hoe duur? 2 gulden

Wat? Ossestaartsoep, Vleescroquetten, Tongenfilets met peterseliesaus, Gebraden lamsbout met jonge groenten, Vruchten-IJs

café restaurant de vereeniging in utrecht, circa 1932

Gezelligheid in Café-Restaurant De Vereeniging in Utrecht, circa 1932.

Utrechts Archief

Snijboonen

Waar? Café-Restaurant L'Espérance, Den Haag

Wanneer? Januari 1933

Hoe duur? 1,75 gulden

Wat? Garnalen-Mayonnaise, Bloemkoolsoep, Kalfscotelet met snijboonen, Versche aardappelen, Ananas-Pudding

Gekookte tong

Waar? Restaurant De Industrieele Club, Arnhem

Wanneer? Oktober 1919

Hoe duur? 2,50 gulden

Wat? Groentensoep, Gekookte tong met peterseliesaus, Koude osselende met tartare saus, Worteltjes, Pudding

bedrijfsetentje in het jaarbeursrestaurant in utrecht, 1932

Bedrijfsetentje in het Jaarbeursrestaurant in Utrecht, 1932.

Utrechts Archief

Piepkuiken

Waar? Café-Restaurant Het Zuid, Den Haag

Wanneer? Mei 1929

Hoe duur? 2,50 gulden

Wat? Portugeesche eieren, Koninginnesoep, Ragoutbroodje, Gefileerde tarbot met witte wijnsaus, Gebraden piepkuiken met fijne ingelegde vruchten, Frambozen-ijs of fruit

Zwezerik-pasteitje

Waar? Restaurant J.F. Quaadvliet, Den Bosch

Wanneer? April 1922

Hoe duur? 1,75 gulden

Wat? Bouillonsoep, Zwezerik-pasteitje, Runderhaas, Doperwten, Aardappelen, Chocoladepudding met vanillesaus

In het filmpje: een restaurantinnovatie uit Minneapolis (VS) in 1926 die helaas nooit echt is doorgebroken.

Schildpadsoep

Waar? Restaurant Het Wijnvat, Amsterdam

Wanneer? Oktober 1923

Hoe duur? 2,50 gulden

Wat? Schildpadsoep, Versche Hollandsche zalm met peterseliesaus, Aardappelen, Ossenhaas, Brusselsch lof, Pommes frites, Chipolata pudding, Fruit, Dessert


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

t-h-e-l-m-a starstarstarstarstar

Dit is een superleuke club voor mensen die van vintage en nostalgie houden.