Geplaatst op zaterdag 01 april 2023 @ 17:38 , 93 keer bekeken
Je zou bijna denken dat een restaurantbezoek altijd vanzelfsprekend is geweest. Maar lange tijd was het een heel speciaal uitje. Wat stond er vroeger op het menu?
Uit eten gaan is iets bijzonders. Maar toen er nog veel minder restaurants waren en mensen minder te besteden hadden, was het helemaal een speciaal uitje. Om een idee te krijgen van wat je een eeuw geleden kreeg aangeboden als je uit eten ging, bekeken we advertenties van restaurants uit de jaren twintig en dertig. We namen de woorden in de oude spelling over, zodat je lekker in de sfeer van toen komt. Lees mee in zes menukaarten van honderd jaar geleden!
Waar? Grand-Café Restaurant Coomans, Rotterdam
Wanneer? September 1922
Hoe duur? 2 gulden
Wat? Ossestaartsoep, Vleescroquetten, Tongenfilets met peterseliesaus, Gebraden lamsbout met jonge groenten, Vruchten-IJs
Gezelligheid in Café-Restaurant De Vereeniging in Utrecht, circa 1932.
Utrechts Archief
Snijboonen
Waar? Café-Restaurant L'Espérance, Den Haag
Wanneer? Januari 1933
Hoe duur? 1,75 gulden
Wat? Garnalen-Mayonnaise, Bloemkoolsoep, Kalfscotelet met snijboonen, Versche aardappelen, Ananas-Pudding
Waar? Restaurant De Industrieele Club, Arnhem
Wanneer? Oktober 1919
Hoe duur? 2,50 gulden
Wat? Groentensoep, Gekookte tong met peterseliesaus, Koude osselende met tartare saus, Worteltjes, Pudding
Bedrijfsetentje in het Jaarbeursrestaurant in Utrecht, 1932.
Utrechts Archief
Waar? Café-Restaurant Het Zuid, Den Haag
Wanneer? Mei 1929
Hoe duur? 2,50 gulden
Wat? Portugeesche eieren, Koninginnesoep, Ragoutbroodje, Gefileerde tarbot met witte wijnsaus, Gebraden piepkuiken met fijne ingelegde vruchten, Frambozen-ijs of fruit
Waar? Restaurant J.F. Quaadvliet, Den Bosch
Wanneer? April 1922
Hoe duur? 1,75 gulden
Wat? Bouillonsoep, Zwezerik-pasteitje, Runderhaas, Doperwten, Aardappelen, Chocoladepudding met vanillesaus
In het filmpje: een restaurantinnovatie uit Minneapolis (VS) in 1926 die helaas nooit echt is doorgebroken.
Waar? Restaurant Het Wijnvat, Amsterdam
Wanneer? Oktober 1923
Hoe duur? 2,50 gulden
Wat? Schildpadsoep, Versche Hollandsche zalm met peterseliesaus, Aardappelen, Ossenhaas, Brusselsch lof, Pommes frites, Chipolata pudding, Fruit, Dessert
Welkom bij Clubs!
Kijk gerust verder op deze club en doe mee.
Of maak zelf een Clubs account aan:
Aanbevelingen door leden:
t-h-e-l-m-aDit is een superleuke club voor mensen die van vintage en nostalgie houden.