Vakantie jaren 60-70

Geplaatst op donderdag 01 juli 2021 @ 20:16 , 163 keer bekeken

   Vroeger op vakantie – zo vierden we vakantie in jaren 60/70?   

    Fotograaf: Hans Peters/Fotocollectie Anefo/Nationaal Archief


    Over de jaren heen verandert er stiekem een hoop. Zo pakken we tegenwoordig massaal de auto om op vakantie te gaan. Dat was vroeger wel anders! Vroeger op vakantie gaan, hoe ging dat? Hoe vierden we vakantie in de jaren 60/70?

    Even een blik werpen op hoe het vroeger was, kan ervoor zorgen dat we het heden wat meer waarderen. Bovendien is het stiekem ook erg leuk om aan vroeger terug te denken. Een beetje dromen naar het verleden, toen wij nog jong waren, dat moet toch kunnen van tijd tot tijd?

    Vroeger op vakantie

    Wist je dat het massaal op vakantie gaan pas zestig jaar een fenomeen is in ons kikkerlandje? Pas vanaf de jaren ’50, dankzij de groei van welvaart en invoering van betaalde vakantiedagen, groeide het aantal vakantiegangers enorm. Grote kans dat jij vroeger dus niet op vakantie ging en de zomer doorbracht door een hele zomer lang met vriendjes buiten te spelen.

    In de jaren 60/70 ging men, zoals jij je wellicht nog kan herinneren, heel anders op vakantie dan tegenwoordig. Aan deze oude foto’s is goed te zien hoe groot het verschil is en hoe verwend we eigenlijk vandaag de dag zijn met alle mogelijk vakantieopties. Neem samen met ons een kijkje in de oude fotoboeken.

     

    Fotograaf: Hans Peters/Fotocollectie Anefo/Nationaal Archief

    “Hoe verwend zijn we eigenlijk vandaag de dag  met alle mogelijk vakantieopties?”

    Tijdloze overeenkomsten

    Uiteraard zijn er ook nog veel overeenkomsten tussen vroeger op vakantie gaan en nu. Zo zijn de kinderen nog steeds ontzettend blij als de zomervakantie is aangebroken en wordt de auto zo vol mogelijk ingepakt. De achterbak wordt tot de nok toe gevuld met allerlei spullen voor de camping en ook de ruimte bovenop het dak wordt gebruikt. Het liefst wordt er dan ook nog eens een caravan meegenomen.

    Daarnaast komen de bestemmingen van onze reizen nog steeds grotendeels overeen. Weliswaar kunnen we tegenwoordig overal ter wereld heen gaan, het liefst kiezen we voor het zuiden. Zelfs al in de jaren 60/70 verlieten Nederlanders massaal het land in de hoop om wat zonnestralen elders op te vangen.

    Fotograaf: Hans Peters/Fotocollectie Anefo/Nationaal Archief

    Enorme verschillen

    Naast overeenkomsten zijn er ook altijd verschillen. Zo is het op vakantie gaan met het vliegtuig een stuk drukker geworden dan vroeger. Er zijn veel meer mensen die het kunnen betalen en op vakantie gaan. Zoals aan de foto is te zien, zag Schiphol er vroeger wel heel anders (en rustiger) uit.

    Een ander groot verschil is liften. In de jaren ’60 waren de Amsterdamse uitvalswegen nog gevuld met lifters. Veel studenten staken hun duim op om toch een vakantie in de zomer mee te mogen maken. Tegenwoordig kijkt iedereen je vreemd aan en is het beeld van liftende mensen zeldzaam geworden.

    Fotograaf: Hans Peters/Fotocollectie Anefo/Nationaal Archief


    Welkom bij Clubs!

    Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


    Of maak zelf een Clubs account aan:


    Aanbevelingen door leden:

    t-h-e-l-m-a starstarstarstarstar

    Dit is een superleuke club voor mensen die van vintage en nostalgie houden.