De invasie 10 mei 1940

Geplaatst op maandag 03 mei 2021 @ 18:44 , 64 keer bekeken

Op 10 mei 1940 start de Duitse invasie op Nederland, België en Luxemburg als onderdeel van Fall Gelb. In de vroege ochtend marcheren de Duitse troepen van de 72e Infanterie Divisie van de Wehrmacht via de Sittarderstrasse in Gangelt richting grens. Dit is zichtbaar op de bovenste 3 foto’s genomen op de Sittarderstrasse in de buurt van de huidige Kreissparkasse.

Op de middelste foto zien we zelfs een wagen met boten van het Pionier Bataillon 72. Met deze boten zullen zij later kanalen en rivieren oversteken.

Later die dag wordt op bijna exact dezelfde plek de onderste foto genomen. De militair met lederen laarzen en fiets is een Duitse soldaat uit Gangelt, namelijk de heer Claassen. Tweede van rechts is Jan Waltmans uit Schinveld en vroeger woonachtig aan de Eindstraat. De gevangen genomen Nederlandse soldaten worden afgevoerd naar Duitsland.

Diezelfde avond fietste soldaat Claassen in haastig naar Schinveld om bij de familie Waltmans te vertellen dat zij zich geen zorgen hoefden te maken over hun krijgsgevangen genomen zoon. Hij was in goede gezondheid.

Hoe het er die vroege ochtend van 10 mei 1940 aan de grens bij Schinveld aan toe ging is terug te lezen in het verslag van vaandrig Tulfer, welke in april 1942 werd opgetekend na vragen door het Krijgsgeschiedkundig Instituut in ’s Gravenhage.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

t-h-e-l-m-a starstarstarstarstar

Dit is een superleuke club voor mensen die van vintage en nostalgie houden.