Auto’s van vroeger – 11 populaire modellen uit de jaren ’70 en ‘80

Geplaatst op zaterdag 13 februari 2021 @ 12:23 , 323 keer bekeken

 Auto’s van vroeger – populaire modellen uit de   jaren ’70 en ‘80   


We zijn allemaal van tijd tot tijd gek op nostalgie. Daarom besloten wij om eens een blik te werpen op iets dat we allemaal gebruikt hebben of bewust hebben meegemaakt: auto’s van vroeger! Bekijk hier dus snel 11 populaire auto’s uit de jaren ’70 en ’80.

 

Auto’s van vroeger – 11 populaire modellen

Zoveel mensen, bijna zoveel auto’s. Er zijn door de jaren heen enorm veel verschillende auto’s op de markt gebracht. Welke waren iconisch en zijn je altijd bijgebleven en behoren daardoor tot dé populaire auto’s van vroeger?

 

Lada

We zeggen niet dat alle auto’s uit deze lijst even goed waren. Wel zijn ze iconisch en onmisbaar als je aan auto’s van vroeger denkt. Zo ook de Lada. Dankzij de rechte lijnen is dit automodel regelmatig getekend door kinderen. Het is met andere woorden voor iedereen gelijk duidelijk dat dit een auto is.

In 1966 mocht Fiat een fabriek in Rusland bouwen. Het doel daarmee was om een betaalbare auto voor de Russen te produceren en zo dus in te spelen op die markt. De Lada kon daarom, destijds, de weersomstandigheden met gemak aan en als de accu leeg raakte in the middle of nowhere, dan kon je de motor gelukkig nog aanslingeren.

 

Datsun 100A

Deze Datsun 100A werd ook wel de “Cherry” genoemd. Het kan zo zijn dat jij deze auto onder een andere bijnaam kent: de fietsenpikker. De reden hiervoor is de grote blinde hoek. Dit bijzondere automodel werd gebouwd tussen 1970 en 1986. De reden voor de populariteit van deze auto was simpel: het opvallende uiterlijk scoorde goed!

 

“Toch heeft deze auto een bijzondere reputatie gekregen.

Velen van ons kijken vol liefde terug op onze Lelijke Eendjes”

 

 

Renault 5

Volgens sommigen wellicht het bekendste model van Renault: de Renault 5. Deze werd op 28 januari 1972 geïntroduceerd. Renault verkocht tot 1996 maar liefst 7,3 miljoen exemplaren van dit model. Een populaire onder de auto’s van vroeger dus!

Het zal je daarom ook niet verbazen dat de Renault 5 twee keer werd gelanceerd: de eerste generatie van 1972 tot en met 1984 en de tweede generatie van 1984 tot en met 1996. De tweede generatie staat ook wel bekend als de Super5. Deze opvolger lijkt erg op zijn voorganger; vooral de voorkant en achterkant waren vernieuwd. Het iconische beeld van de Renault 5 bleef daardoor vrijwel hetzelfde.

Toyota Corolla

De Toyota Corolla mag zeker niet in dit bijzondere lijstje ontbreken. Dit bekende automodel is wereldwijd namelijk de meest verkochte auto! In de jaren ’70 en ’80 was deze auto voor die tijd enorm groot. Het idee erachter was dat je waar kreeg voor je geld. De Corolla wordt vandaag de dag nog steeds geproduceerd met een behoorlijke facelift. De nieuwe versie is jammer genoeg niet te koop in ons kikkerlandje.

 

Peugeot 504

Auto van het Jaar 1969: dat was de prijs die deze Franse auto mocht ontvangen. In Nederland was de Peugeot 504 vooral populair in de tweede helft van de jaren ’70. De Peugeot 504 stond vooral bekend om zijn comfort. De auto bezat aangename stoelen en een vrij soepele vering die garant stond voor een fijne rijervaring. Helaas schakelde deze auto niet zo gemakkelijk. Dat maakte de Peugeot 504 echter niet minder populair!

 

Citroën 2CV, oftewel de Lelijke Eend

De Citroën 2CV staat in ons land beter bekend als de Lelijke Eend. Deze auto had geen kooiconstructie waardoor de structuur nog wel eens mee bewoog met de bochten. Toch heeft deze auto een bijzondere reputatie gekregen. Velen van ons kijken vol liefde terug op onze Lelijke Eendjes, terwijl het niet eens zulke beste auto’s waren. De Citroën 2CV met twee paardenkracht is daarom onmisbaar in dit lijstje met auto’s van vroeger.

 

“Tegenwoordig zien veel jongeren dit model Golf vaak als scheurijzer”

 

 

Fiat 500

De Fiat 500 zie je tegenwoordig nog steeds op de weg. Niet alleen op vakantie in Italië zal je de nieuwe Fiat 500 overal tegenkomen, ook op de Nederlandse snelwegen zijn er genoeg te bewonderen. Alleen heeft die Fiat een behoorlijke facelift gehad in vergelijking met de originele. De Fiat 500 stond in onze tijd ook wel bekend onder de liefkozende bijnaam ‘rugzakje’ of ‘bultje’.

 

Ford Taunus

De Ford Taunus was een familieauto. Door de jaren heen zijn er verschillende modellen van deze auto van vroeger op de markt gebracht. De originele doet denken aan een badkuip, terwijl de nieuwere varianten steeds meer strakke lijnen hebben. De Ford Taunus verdiende zijn populariteit vooral aan de ruime kofferbakruimte.

 

Volkswagen Golf

De Volkswagen Golf is door een combinatie van techniek en een goed ontwerp het voorbeeld geworden van compacte gezinsauto. Compact en toch lekker ruim van binnen. De Volkswagen Kever kwam rond dezelfde tijd uit, maar die auto werd al snel ingehaald door de populariteit van de Golf. Tegenwoordig zien veel jongeren dit model Golf vaak als scheurijzer.

 

Opel Kadett

De Opel Kadett C werd op de markt gebracht als tegenhanger van de Kever. Dat was een daverend succes geworden. De ruimte en de goede nokkenasketting maakten de Kadett een zeer populaire auto. Misschien wel het meest bijzondere aan deze auto: je kon kiezen uit een aantal extra’s. Zo was er de mogelijkheid voor een sigarettenaansteker, klokje, verstelbare binnenspiegel en rugleuningen.

 

Volkswagen Kever

De Volkswagen Kever mag natuurlijk niet ontbreken in dit overzicht. De in de jaren dertig van de vorige eeuw ontworpen auto voor ‘het volk’ is meer dan 50 jaar in productie geweest.  Een onmiskenbaar ontwerp en het mooie geluid van de luchtgekoelde motor maakt deze klassieker nog steeds geliefd.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

t-h-e-l-m-a starstarstarstarstar

Dit is een superleuke club voor mensen die van vintage en nostalgie houden.